Hjälp med radonbesiktning

I valet av besiktningsman är det viktigt att vara omsorgsfull. Att åtgärda radon är något som du gör för att se om din egen och andras hälsa, - något som många av oss först saknar när vi inte har den, men som är minst sagt och bokstavligen livsviktigt.

Radonåtgärder

En besiktningsmans uppgift är att avgöra var radonet kommer ifrån. Radon kan komma från berggrunden, från ditforslat husgrundsmaterial, blåbetong (som är en sorts lättbetong) eller dricksvattnet. För olika källor för radonets härkomst bestäms olika typer av åtgärder. Dessa åtgärder kan också skilja mellan olika hustyper. Olika åtgärder är till exempel:

-Ventilering
-Tätning
-Radonsug 

Radonbidrag

En annan anledning till att det är viktigt att vara noga med sitt val av besiktningsman är att det är denne som möjliggör din ansökan om bidrag för radonåtgärd, ett så kallat radon-bidrag. Det är inte möjligt att ansöka om bidrag om besiktning inte gjorts av sakkunnig. Ansökan görs hos Länsstyrelsen och kan berättiga dig till ersättning för 50% av kostnaden för åtgärd. Detta om ett årsmedelvärde för radon uppmätts till minst 200 b/q och det finns en tydligt utarbetat plan för att komma tillrätta med problemet. En plan som alltså fastställs av besiktningsman efter utredning på plats i fastigheten.